Pat Lowette > Dagschotel > Vrede op aarde? … Tegen slechter weten in!
- 21 december 2015 -
Dagschotel, Palmsteken en parabels :

Vrede op aarde? … Tegen slechter weten in!

Voor de gebruikelijke eindejaarslijstjes en top-tiens gaat weekblad Knack onder andere op zoek naar de quote van het jaar. En komt daarbij terecht bij die kinderlijke – en alles behalve kinderachtige – vraag uit Parijs of dat bloemen en kaarsen ons dan beschermen tegen de stoute meneren? Wellicht hebt u het ook gezien dat verstillende moment dat via de media de wereld rond werd gehypet.

“Zijn vader had het hem wijsgemaakt. Tegen beter weten in.” schrijft Knack.
Betekent het ‘beter weten’ dan dat de wapens de sterkste zijn? Is het de ‘wet’ van de sterkste die geldt voor ons samenleven? Of gaat het over liberté, égalité, fraternité?

Wapens kunnen mij doden, maar niet mijn kinderen en kleinkinderen. Of ze kunnen hen doden, maar niet de hele stad. Of wel de stad, maar niet het hele continent. En vooral… wapens hebben nog nooit een kind gebaard of een bloem doen bloeien. Wapens schenken geen leven, hoogstens wat lebensraum.

‘Tegen beter weten in’ is voor mij dan ook klagen en zagen. De druppel op de hete plaat als excuus om niets te doen. ‘Tegen slechter weten in’ is in de donkerste maand van het jaar de ‘warmste week’ organiseren in het geloof dat wij mensen onze toekomst niet in handen moeten leggen van ‘beterweters’ en andere onverschilligen.
In het geloof dat wij mensen, solidair tezamen, de toekomst van het leven in eigen handen hebben, is de uitspraak van deze Parijse vader voor mij een ‘goddelijke’ uitspraak.

‘Zij hebben wapens, wij hebben bloemen.’
‘Maar die doen toch niets?’
‘Kijk, er zijn overal bloemen. Om de geweren te verslaan.’
‘Om ons te beschermen? En de kaarsen dan? Die ook…?’
‘Ja, om de mensen die zijn vertrokken niet te vergeten.’
‘Beschermen ze ons dan, de bloemen en de kaarsen?’
‘Ja.’

 

Het volledige artikel in Knack?

Zoek naar:

Recent

Labels

Archief

© Pat Lowette