Pat Lowette > Dagschotel > Kerstkinderkolder
- 24 december 2018 -
Dagschotel :

Kerstkinderkolder

 

Er zijn natuurlijk de obligate pakjes waar het ene kind hardverscheurend op springt en het ander zachtjesaan losknopend mee aan de slag gaat. Er is de inhoud van die pakjes: reden voor een zoveelste familiale nichtentwist wie er mee mag spelen. Er zijn de afgestoten en omgelopen glazen, al dan niet vol sprankelende drank, en het hiermee gepaard gaande hulpgeroep om schotelvodden of keukenhanddoeken. Er zijn de springkasteelkinderen die juichend de hapjesschotels uit evenwicht brengen en smeuïg besmeerde toastjes uitzaaien over krijsende bezitters van feestelijke rokken of broekspijpen. En er zijn de hamsterkinderen die gillend handenvol zoutjes of zoetjes bijeenscharrelen zich ellenboogwringend beschermend tegen mededingers.
Boven het volumineuze kinderspel uit probeert de zatte nonkel zijn belegen moppen te slijten aan de laatst binnengekomen nog onwennige partner, want de eigen familie kent zowel zijn humor als zijn drankkegel. En schettertante’s stem gaat familiebreed slalommend op zoek naar kortelingse huwelijkspartijen en nog onvermoed nakende geboortes. Scherprechtelijke vragen genre – en wanneer bij jullie – die tante trouwens niet voorbehoudt voor Jezus geboortefeest maar waarvoor zij present geeft op elk familiefeest.
Bij wijze van tussengerecht is er het geroep van iemands zoon of dochter vanop het toilet – hoor wie roept daar kinderen? – met de boodschap dat de grote boodschap gedaan is en er ouderlijke assistentie verwacht wordt. Er is het sympathiserende gejoel als iemands petekind een nieuwjaarsbrief probeert voor te lezen, het appetijtelijke gejoel als de familietraditionele lievelingssoep op tafel verschijnt , het verfoeilijke gejoel wanneer iets onsmakelijks wordt uitgespuwd op het bord of op de grond. Kortom, het is een decibelrijke kakafonie zo‘n kinderrijk kerstfeest.

Tot de gebruikelijke ijsstronk, de voorgeschreven ijstaart verzaagd en wel op de dessertborden ligt en de lekkende lepels hun gang mogen gaan. Plotsklaps klinkt het oorverdovend duidelijk: de geluiddempende kracht van ijstaart.

Zoek naar:

Recent

Labels

Archief

© Pat Lowette