Pat Lowette > Dagschotel > Een kinderleven in tijden van voetbalgekte?
- 8 juli 2018 -
Dagschotel, Palmsteken en parabels :

Een kinderleven in tijden van voetbalgekte?

 

Omdat het om een handvol jongens gaat, kereltjes met een gezicht en een naam? Omdat dit leed bevattelijk, overzichtelijk, begrijpbaar… is voor wie zelf voetballende zonen heeft? Omdat Seals en andere duikende Vlamingen hun heldhaftige kunsten mogen demonstreren? Zeker ook omdat de eerste camera ter plekke zorgt dat een tweede journalist verschijnt, en een derde,… tot wereldnieuwsniveau.
Duizend mensen werken alle verschillende dagen samen om deze twaalf Thaise jongens en hun coach te redden. Iets meer dan drieëntachtig mensen per kind dus. Wat een mooi voorbeeld van samenwerking, van doelgerichte inspanning en levensreddende focus.
Het is je wellicht niet ontgaan dat nogal wat mensen bezig zijn met voetbal de laatste dagen. Ook daarom krijgen deze jonge voetballers extra aandacht. Twaalf jonge voetballers om precies te zijn. Het moment van hun vermissing kon wellicht niet beter ‘getimed’ zijn om de nodige aandacht te krijgen voor deze reddingsactie.

In Soedan kennen tweemiljoenzeshonderdduizend kinderen niets anders dan oorlog, vertelt Unicef enkele regels hoger of lager op de nieuwssite. Deze kinderen lopen niet het risico te verdrinken, wel riskeren ze gedood te worden door kogels, om te komen van de honger, een psychisch trauma op te lopen,…
Als we voor elk Soedanees kind 83 redders vinden zijn we uit de nood. Het lijkt me voor heel wat mensen een haalbare kaart. Niet àlle dagen een bord bij aan tafel, maar één dag om de drieëntachtig dagen. Niet telkens weer zorgen dat een kind gepaste kleding aan heeft, maar pas nadat de vorige tweeëntachtig outfits versleten zijn. Zegt het spreekwoord niet: gedeelde zorg is halve zorg? Ik vind het een boeiende vraag om over na te denken.

Is dit eigenlijk geen peulschil als we toch met zevenenhalfmiljard mensen zijn? Voor al die Soedanese kinderen hebben we amper 216.658.000 mensen nodig die één drieëntachtigste op zich nemen van de zorg voor een kind.
En wellicht zijn er nog wel voldoende mensen over om ook voor wat Syrische kinderen te zorgen? En voor zij die hier op straat moeten slapen? En voor…

Het lijkt me een boeiender denkpiste dan kijken hoe ouders te culpabiliseren wier kind verdronk in de Middellandse Zee of op de vlucht werd doodgeschoten door een ‘ordehandhaver’. Zijn niet al deze kinderen aan het proberen de situatie te ontvluchten waarin ze gevangen zitten. Net zoals die twaalf Thaise kind-voetballers.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/07/08/eerste-jongetjes-bevrijd-uit-grot-in-thailand/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/07/08/2-6-miljoen-kinderen-in-zuid-soedan-kenden-niets-anders-dan-oorl/

Zoek naar:

Recent

Labels

Archief

© Pat Lowette