Pat Lowette > Dagschotel > De achteruitgang van de vooruitgang: asfalt voor koning auto
- 10 april 2003 -
Dagschotel :

De achteruitgang van de vooruitgang: asfalt voor koning auto

Maak het maar mee, op een goede maandagmorgen om 06.30u. stoppen de auto’s, vrachtwagens, pletwalsen en ander machinegetuig op uw oprit. En enkele uren later is de rustige zandweg voor uw deur plots grotendeels een lap asfalt geworden. Het overkwam enkele Balenaren in de Xyzstraat.

Sinds jaar en dag staan er drie huizen in deze straat, onlangs is er een vierde bijgekomen en nu worden plots honderden meters asfalt gelegd. Op wiens vraag? Nochtans hebben al degenen die daar reeds tientallen jaren wonen bewust gekozen voor een ligging in het groen. Iemand die houdt van een autosnelweg voor zijn deur gaat immers niet in een bosgebied wonen. Als je nog maar een boom wilt afdoen, heb je allerlei vergunningen en toelatingen nodig. Meer dan op een gewone plaats, want de Xyzstraat ligt grotendeels in officieel erkend bosgebied.  Maar asfalt leggen kan blijkbaar zomaar. Wat denkt de boswachter hiervan?

Toen de plannen voor de heraanleg van de markt werden opgesteld werd daar een meeting over gehouden met de bewoners, waarbij zij hun bedenkingen konden formuleren.Maar voor gewone burgers in Balen is dat blijkbaar niet belangrijk. Omdat er op de Markt meer  notarissen, apothekers en andere advocaten wonen terwijl de gewone burger maar “quantité négliable” is? Is deze CD&V-VLD-coalitie nog altijd het oude paternalisme toegedaan dat “de burger” wel weet wat de burgers nodig hebben?

“Onze gemeente is een droom voor elke agrariër en recreant die vertoeft in de buitengebieden” schrijft het VLD blad. Zijn het inderdaad de landbouwers die vragen om een asfaltweg? Zouden de recreanten niet veel meer gediend zijn met een fietspad van een meter breed over de volle lengte van de straat in plaats van een autobrede strook asfalt over een gedeelte van de straat? Het zou niet meer asfalt hebben gekost, maar wel duidelijk hebben gemaakt waar de prioriteiten van dit gemeentebestuur liggen.

Het asfalt ligt er nog maar enkele dagen en de verkeersdrukte is al opvallend. Allerlei jachtige lieden scheuren met hun auto door de Xyzstraat om zo enkele honderden meters weg te bekorten. De bewust gekozen rust voor de bewoners is voorbij. De veiligheid van de kinderen, die vroeger in deze straat rustig konden spelen, is ook voorbij. Auto’s zijn toch belangrijker dan kinderlevens nietwaar? Zonder twijfel zullen binnenkort – zoals op veel van die verharde landbouw- en boswegen – ook nog verkeersborden opduiken om de snelheid terug te brengen tot 70, of misschien wel 50. Borden die niets veranderen, omdat de pakkans onbestaand is.  Terwijl een gewone kiezelweg deze borden overbodig want overdreven snelheid onmogelijk maakte. Minder belastinggeld verspild dus en meer verkeersveiligheid, kan het nog mooier?

“Welke kleur heeft onze Balense grond?” vraagt datzelfde VLD-blad.  Binnenkort is dat allemaal asfaltzwart en betongrijs. Lang leve koning auto!

 

Literaire waarde van dit stukje? Zeer beperkt. Onderwerp gedateerd. Waarom toch op deze blog?
Enkele tijd later werd die straat, waar ik destijds woonde, “doorgeknipt”.
Je kan er met de auto nog inrijden tot halverwege, en daar kom je paaltjes tegen.
Enkel fietsers kunnen de straat helemaal doorfietsen… deels op asfalt, deels op grind. Ironisch?

 

 

Zoek naar:

Recent

Labels

Archief

© Pat Lowette