Pat Lowette > Dagschotel > Administratees
- 20 maart 2013 -
Dagschotel, Woordspelig schrijfwerk :

Administratees

Ik kreeg laatst een “pro justitia” in de brievenbus. Mijn Nederlands niet perfect zijnde ik dus op zoek naar een antwoord op die levensbelangrijke vraag: wat is een “pro justitia” maar wat blijkt… In Van Dale Hedendaags Nederlands-woordenboek: noppes. In den “dikke” Van dale, destijds nog in gedistingeerd driedelig pak, vind ik: pro deo, pro domo, pro forma tot en met pro saldo, maar tussenin wel gene pro justitia. In het 26-delige Groot Woordenboek der Nederlandse Taal: niets. …

Gelukkig wist mijn buurman mij te vertellen dat dat een proces-verbaal is: of in ’t Nederlands: een bekeuring. Oeioei amai ochgot ochhere da gaat hier geld kosten. Ik probeer dus samen met mijn buurman – diene brief verder te lezen.

 

Wij ondergetekenden, Vos Walter – amaai, Vos,  da’s wel ne rare voornaam hé, en Walter is da echt nen achternaam buur?-  hulpagent van de politiezone, hebben vastgesteld… Ja maar, wat is da nu buurman? “Wij ondergetekenden… hebben vastgesteld”… en er is maar ene agent die zijne naam durft opschrijven, waar zijn die ander dan?

De bestuurder van een TUUT met nummerplaat TUUT bevond zich in overtreding met: (in vette letters) Art. 5 en art.68.3 K.B. 01/12/75  (vet én onderlijnd) Zware overtreding v/d eerste graad (Einde vet én onderlijnd)

 

Aan het zondagmiddagmaal tussen de tomatensoep met balletjes en de stoemp mè weust en  bloemkool in witte saus – om maar te zeggen dat ik het spreekwoordelijke tussen de soep en de patatten echt wel Vlaams kan vorm geven – heb ik met tranen in de ogen afscheid genomen van mijn kinderen. Het is amper 23 generaties geleden dat mijn overoverovergrootdinges Vlaanderen is binnen geslopen met de zoveelste immigratiegolf van Oost-Europeanen, die toen nog gewoon Hunnen werden genoemd, Barbaren of Vieze Gothen zonder dat er over politieke correctheid werd gezeurd. Mijn grootvader in het tigste knoopsgat dus, waardoor ik dus nog onvoldoende geïntegreerd ben om dit hedendaagse Vlaams, de uitverkoren taal van advocaten, parlementairen en andere administratezen te verstaan. Toen mijn kinderen eindelijk begrepen waar ik het over had stopten zij hun gedegenereerd gezeur over lekkere kebab, Mexicaanse ….. en realiseerden zij zich dat hun vader niet in zijn volgende Inburgeringstest van het Vlaams Front zal slagen.

Zoek naar:

Recent

Labels

Archief

© Pat Lowette