Pat Lowette > Dagschotel > 13 + 9 (°)
- 22 maart 2020 -
Dagschotel :

13 + 9 (°)

Om geletterd te blijven is het ook vandaag weer vroeg opstaan en zorgen dat ik bijgelezen ben voordat mijn liefste opstaat. Zonneschijn door de ramen, ochtendrust in huis, een kop koffie bij de hand en vooral… veel letters. Letters via een boek, een website, een krant,… Ik maak mijzelf wijs dat ik zelfs geletterder word door met letters te spelen. In kruiswoordraadsels en andere puzzels. Een positief zelfbeeld is belangrijk. Zeker als je in quarantaine zit opgesloten. Het risico op een Robinson Crusoë-syndroom is immers niet onbestaande. Hou jij het ook speels?

Door te lezen krijg ik ook nieuwe woorden onder ogen. Mijn laatste oogst, gisteren pas: beeldbellen. Een mooi allitererend Nederlands woord voor al die Angelsaksische invasieve exoten zoals videocall,  whatsappen, skypen, facetimen en dies meer. Beeldbellen dus.

Beeldbelbul

Wat is het bang beeldbellen
als je niet bent opgegroeid
met pc of iPad aan je vingers
en je telkens weer op toetsen
drukken leert – probeert –
die zo’n technologiewonder
mogelijk moeten maken
hier voor je ogen waar je
zelf bij bent daarom bang
dus zal dat wel lukken

Nog een beetje langer corona
quarantaine en ik weet er alles
van dan krijg ik een bul voor
beeldbellen een beeldbelbul dus

Las ik nu toch bijna beëlzebub

Angst is irreëel. Toen mijn moeder voor de eerste keer aan de klavierknoppen zat moest zij leren dat het geen lichtknoppen zijn waar elektriciteit achter zit. Er kan geen kortsluiting ontstaan. Er zullen geen vonken uit die pc vliegen als je iets fout doet.
Gisteren sprongen de vonken heen en weer tussen mijn liefs lippen en de mijne. De beloning van veel heen en weer stappen op nieuwe pantoffels, die blijkbaar goed zijn in het helpen ‘opladen’ met statistische elektriciteit.
Wat ook de rationele verklaring is… het irrationele denken is veel leuker. Is het niet heerlijk om weten dat de vonken nog steeds overspringen?

Genoeg over letters. Laten we het eens over cijfers hebben. De bovenste rij van dat klavier. De eerste lijn van kranten- en website-artikels vandaag: koppen met cijfers. Dodenaantallen. De dood is goedkoop vandaag. Wat doet dat met mijn denken? Verhoogt de empathie of net het egocentrisme?
Die cijfers zorgen er wel voor dat politici eens naar de keerzijde van de gebruikelijke cijfers kijken. Vandaag dus wel cijfers die om mensen draaien, om mensenlevens nog wel. Geen BNP of besparingen, geen exportratio of schuldenberg, geen tewerkstellingsgraad of pensioentsunami, … maar een volksgezondheidstsunami. Corona als koppensneller. Benieuwd hoe lang het zal duren eer het neoliberale denken erin slaagt om de kleine man zijn belastingen te verhogen om de rekening te betalen.

Op naar de zon… allé hier buiten hé, rond de blok. In het Arbed-park duiken nog steeds spelende kinderen op, maar het gebeurt per ‘kladje’: op het groene gras hier en daar een ‘vlekje’ van een of twee ouders met een of enkele kinderen. Grootse voetbalmatchen, groepen kinderen die het talud veranderen in een schuif-af, bendes joelende kinderen die achter een frisbee aanlopen,… het is allemaal verdwenen. En vooral, de mooie speeltuigen staan onverrichterzake te blinken in de zon. Zonde toch, met zo mooi weer?

Geen schatten op zolder maar schatten op tafel vandaag. Eerst en vooral: noteren wat er in een diepvriesverpakking zit is wel handig. Altijd! Maanden na datum zijn we dan blijkbaar toch vergeten wat we snel snel hadden ingevroren. Het stoofvlees waar mijn liefste naar uitkeek – vooral voor de obligatoir bijhorende frietjes eigenlijk 😉 – is uiteindelijk falafel geworden.
Opgeduikeld uit een tas die nog moest opgeruimd worden: een van de producten van de jongste dochter die zelf groenten, fruit, noten droogt. Om de maaltijd door te spoelen volgt een heerlijk kopje appel-met-kaneel-thee.

En tot slot, voor we aan de avondlectuur beginnen nog even samen knutselen aan het lentefeest-cadeau voor de oudste kleinzoon. Een portfolio van twaalf jaar kleinzoonschap. De foto’s zijn al chronologisch ingeplakt door m’n eega de voorbije dagen en uren. En nu samen een aantal teksten er tussen plakken. Zo’n lentefeest verdient immers een mijlpaal.

(°) Vrijdag de 13de, begin van de quarantaine-maatregelen + 9 dagen

Zoek naar:

Recent

Labels

Archief

© Pat Lowette