Pat Lowette > Dagschotel > 13 + 27 (°) Witte Donderdag
- 9 april 2020 -
Dagschotel, Palmsteken en parabels : ,

13 + 27 (°) Witte Donderdag

Na het ontbijt toch even gaan winkelen. Blijkbaar hebben wel meer mensen dezelfde inval. Aan het warenhuis staan buiten op de parking minstens dertig mensen te wachten tot ze binnen kunnen. Mijn geduld reikt zo ver niet… In de Lousbergmarkt is het even later wel bio-rustig winkelen.
Een klusje aan de terrasdeur, zodat die met ‘veerkracht’ dichtslaat als iemand naar buiten wandelt. Met de bedoeling om de muggen uit ons kot te houden, zeker als wij zoveel in ons kot moeten zitten. Weer iets om af te vinken op onze lijst.

En dan duikt toch even de oudste kleinzoon op. Hij mocht vorige keer, tijdens de week dat hij bij zijn papa was, omwille van coronatoestanden niet naar ons. Zijn gebruikelijke gezellig-avondje met aansluitend nachtje-slapen bij oma en opa viel voor de eerste keer in al die jaren weg. Dat mocht toch niet nog eens gebeuren?
Het is erg dat een mens daarover moet nadenken: zouden we dat wel doen? Een risico-analyse-vraaggesprek stelt ons voldoende gerust en even later fietsen we gedrieën langs de Schelde, waar de straatnamen ons begeleiden langs Scheldekant en Scheldetragel, langs Veerdreef en het huis van de ‘Brugdraaier’.
Een fietstocht ook langs de Gentbrugse Meersen, in het groen en de rust. Ik heb nooit goed begrepen wat sommige mensen drijft om op zo een plek te gaan fietsen met hun gettoblastende gsm of wifi-box knallend open, alsof de groene ruimte van hen privé is. Blijf in je kot… denk ik dan.
Het is met een ‘zwetende kont’ – dixit kleinzoon J. – dat we terug thuis komen.

Het laatste avondmaal, video-call-versie (*)

Op deze Witte Donderdag wordt Jezus’ laatste avondmaal herdacht. Het zal vandaag voor de meesten van ons wellicht niet feestelijk met dertien aan tafel zijn. Corona maakt ook dat wij nadenken rond ons eigen laatste avondmaal. Zijn de LEIF-papieren ingevuld?
Witte Donderdag is vooral een dag die verwijst naar Pasen. Want net daarover gaat het Paasgebeuren: niet over de dood maar over het leven. Het steeds weer uitbarstende leven.

* : kopie van een van de vele humorvolle foto’s die Whatsapperig de wereld rondreizen. Ik hoop dat ik hiermee niemands auteursrecht schaad.

(°) 13 + 27 = vrijdag de 13de, begin van de samenscholingsmaatregelen + 27 dagen

Zoek naar:

Recent

Labels

Archief

© Pat Lowette