Pat Lowette > Dagschotel > 13 + 19 (°)
- 1 april 2020 -
Dagschotel :

13 + 19 (°)

Gisteren is voor het eerst een kind – een meisje van twaalf – overleden aan corona. Opvallend hoe dit tot zoveel meer emotie leidt in de pers dan die vele honderden mensen die reeds overleden zijn. Nochtans gaat het telkens om immens verdriet, om het afscheid van iemands dochter, zuster, moeder; om iemands zoon, broer of vader.
Het meisje is overleden in Gent, zij ging naar school waar ook de twee jongste zonen naar school gingen, zij heeft Ghanese wortels,… Dat levert ons een paar extra telefoons op om te informeren hoe het met ons gaat, het lijkt toch wat dichterbij te komen.

Vandaag, 1 april, is de dag van de grap. De dag van mekaar in het ootje nemen. De dag van…
Wat betekent zo’n dag in deze tijden? Humor brengt verlichting naast alle Weltschmerz. De beperking van humor blijft altijd: de ander moet ermee kunnen lachen.
Daarnet in de supermarkt ontdekt hoe lastig dit vandaag is. Mensen groeten of gewoon toelachen,  ze even humorvol aanspreken,… heeft corona ook dat besmet? Het is alvast bangelijk stil, er durft precies niemand meer spreken, laat staan dat men gelach hoort in het warenhuis.
Het lijkt alsof we terug gesmeten worden in de menselijke geschiedenis. Een groot deel van de tijd ben ik bezig met jagen en verzamelen. De meest evidente dingen, zoals melk bijvoorbeeld, zijn op de ene plek niet meer voorradig en dan moet je weer eens elders gaan aanschuiven, de geplogenheden in die andere winkel leren kennen, de winkelkar ontsmetten,…

De samenwerkende vennootschap Gallow loopt nog steeds als een liefdevolle trein. De twee sporen houden de trein op tempo. Mijn lief heeft gist gevonden en ik bio-melk. Er kan dus terug brood gebakken en yoghurt gemaakt. Zelfs voor de dag goed en wel begonnen was zette de een al de wasmachine in gang en de ander de koffiemachine, dekte de ander de tafel en de ene schilde het fruit,… Samenspel der vertrouwdheid.

Op wandel langs de Schelde, passeren we langs de rietkragen en de wilgenvelden die de oevers inpalmen. De grillige wortelwirwar en de avondzon op ons gezicht laat ons dromen over tropische mangrovebossen.

(°) 1 april = vrijdag de 13de, begin van de samenscholingsmaatregelen + 19 dagen

Zoek naar:

Recent

Labels

Archief

© Pat Lowette