Pat Lowette > Dagschotel > ‘Level 64’ en andere rekenwonderlijke wensen
- 16 januari 2020 -
Dagschotel :

‘Level 64’ en andere rekenwonderlijke wensen

De oudste kleinzoon vind het leuk te zeggen dat ik vandaag ‘level 64’ behaal in het spel van het leven.
De oudste zoon doet het – hoe kan het anders? – al rekenend.

Hij begint met de vaststelling dat wij mensen rare beesten zijn. We hechten het vreemdste belang aan bepaalde hoeveelheden dagen dat iemand op deze wereld rondloopt. Voor mij zijn dat er vandaag 23376, 15 schrikkeldagen inbegrepen. Een zeer speciale dag volgens hem. Volg je mee zijn berekeningen?

De meeste mensen hechten het grootste belang aan die verjaardagen die, uitgedrukt in jaren, een mooi rond getal geven. Mijn verjaardag is helaas niet de 60ste of 70ste, en zelfs niet dat vijftal er mooi tussen in. Neen, voor de meeste mensen is 64 een minder belangrijk getal onderweg naar het volgende vijftal.

Maar voor programmeurs, rekenkundigen en IT-zonen heeft 64 een heel belangrijke betekenis. Het is in de binaire en hexadecimale rekenkunde namelijk wél een mooi rond getal. En de keren dat dit in beide stelsels samen gebeurt is nog véél zeldzamer dan een banaal tiental zoals een 60ste verjaardag.

In de binaire rekenkunde zijn immers de machten van 2 net zo belangrijk als de machten van 10 in onze dagelijkse decimale rekenkunde. En laat 64 nu precies 2 tot de 6de macht zijn. Als we mijn leeftijd dus binair schrijven word ik vandaag 100000 jaar oud. Daarmee lijk ik een pak ouder dan Gandalf, die naar schatting 2019 jaar in Midden-Aarde heeft rondgelopen.

Gelukkig kunnen we ook grijpen naar de hexadecimale rekenkunde, waar men in veelvouden van 16 rekent. Hexadecimaal word ik vandaag nog maar 40 jaar oud. Precies vier keer die belangrijke 16. Dat klinkt al een pak jonger, niet?

Ik krijg van mijn zoon de raad te genieten van deze gezegende verjaardag, want de volgende keer dat mijn leeftijd in beide stelsels een mooi rond getal is, haal ik wellicht niet. Daarvoor zou ik immers 128 jaar oud moeten worden, oftewel 1000000 en 80 jaar oud in respectievelijk het binaire en hexadecimale stelsel. Een mooie ambitie, maar het is weinig waarschijnlijk. Ik zou daarvoor de tot nu toe oudste man met 11 jaar en 311 dagen moeten overleven.

Ik kan volgens hem misschien beter mikken op de volgende keer dat dit gebeurt in dagen. Want 32768 is dan het volgende bijzondere getal. In deze 2 stelsels is dat 100000000000000 of 8000 dagen. Daarvoor hoef ik ‘slechts’ 89 jaar en 261 dagen oud te worden. Ik moet dus 3 oktober 2045 in mijn agenda zetten, want dan is het zover, het volgende grote rekenwonderlijk feest!

Het mooist van al is natuurlijk mijn zoon’s verjaardagswens. Hij wenst me een verjaardag met de wijsheid die mijn binaire leeftijd doet vermoeden, in een lichaam dat aanvoelt alsof ik net mijn hexadecimale verjaardag heb gevierd.

Bedankt aan mede-auteurs H & J, en aan al diegenen die vandaag aan mijn verjaardag denken.

Zoek naar:

Recent

Labels

Archief

© Pat Lowette